Nagroda Złote Berło

20.09.2004

"Złote Berło" dla Sławomira Mrożka

Sławomir Mrożek, prozaik, dramaturg i rysownik został laureatem tegorocznej nagrody "Złote Berło" przyznanej przez Fundację Kultury Polskiej i Bank Millennium.

W uzasadnieniu swego werdyktu jury pod przewodnictwem Beaty Tyszkiewicz podkreśliło wytrwałość artysty w zgłębianiu gorzkich i ponurych paradoksów naszego życia w intencji uszlachetniania kondycji ludzkiej.

Uroczystości wręczenia nagrody w Teatrze Stanisławowskim w Łazienkach Królewskich w Warszawie towarzyszyło specjalnie przygotowane widowisko "Złote Berło Mrożka" wg scenariusza i w reżyserii Bartosza Szydłowskiego, oparte o artystycznie przetworzony życiorys artysty i fragmenty z jego najbardziej znanych sztuk. Dzięki współpracy z TVP w widowisku wykorzystano też archiwalne fragmenty spektakli Mrożka przygotowane dla TVP z udziałem plejady najwybitniejszych polskich aktorów.

Nagrodę "Małego Berła", którą zgodnie z regulaminem Laureat może samodzielnie przyznać młodemu twórcy, otrzymał rysownik Marek Raczkowski znany z publikacji w "Przekroju".

Sławomir Mrożek

Przygotowane z okazji wręczenia nagrody specjalne widowisko teatralne "Złote Berło Mrożka" w reż. Bartosza Szydłowskiego znalazło się w cyklu "Perły Millennium" realizowanym wspólnie przez Bank Millennium i Telewizję Polską S.A.

Udział w ustanowieniu i dorocznym przyznawaniu nagrody "Złotego Berła" jest dla Banku Millennium kontynuacją wieloletniego zaangażowania we wspieranie wydarzeń artystycznych z kręgu kultury wysokiej w ramach misji społecznej Banku.