15.03.2022

Bank Millennium koncentruje się na długofalowym wsparciu uchodźców ukraińskich w Polsce

Bank Millennium przekazał kwotę 400 000 zł czterem organizacjom zajmującym się wsparciem i opieką nad uchodźcami z Ukrainy. Polski Czerwony Krzyż, Caritas Polska, Polska Akcja Humanitarna i Fundacja „Ocalenie” otrzymają po 100 000 zł. Decyzja o przekazaniu funduszy banku właśnie tym organizacjom została podjęta na podstawie propozycji zgłoszonych przez pracowników Banku.

- Wojna, której jesteśmy świadkami to przede wszystkim dramat ludzki. Nie możemy być obojętni wobec potrzeb ponad miliona osób z Ukrainy, szukających schronienia oraz bezpiecznej przystani w Polsce. Stoimy wszyscy przed nowym wyzwaniem, jakim jest powiększająca się z dnia na dzień liczba uchodźców, którym należy pomóc w dłuższej perspektywie czasu. Jako bank i społeczność pracowników możemy i chcemy włączyć się aktywnie w pomoc, odpowiedzialnie i mądrze. Dlatego dokładamy swoją cegiełkę i przekazujemy 400 000 zł na wsparcie czterech organizacji, które mają doświadczenie i zdolność do udzielania pomocy ludności w sytuacjach głębokiego kryzysu, na szeroką skalę – mówi Joao Bras Jorge, prezes Zarządu Banku Millennium.

Bank Millennium podjął już wiele działań związanych z pomocą Ukrainie, m.in. zniósł opłaty za konto, kartę i wszystkie wypłaty z bankomatów dla obywateli Ukrainy, upraszcza dla nich procedury bankowe, a także wspiera swoich pracowników, Ukrainki i Ukraińców. Od 27 lutego Bank nie pobiera także prowizji od wszystkich przelewów zagranicznych przekazywanych przez klientów indywidualnych do Ukrainy, niezależne od narodowości nadawcy, do odwołania. Zapewnia także wsparcie konsultantów posługujących się językiem ukraińskim na swojej Infolinii. Udostępnił również na swojej stronie www informacje o możliwości indywidualnych wpłat na konta PCK i Caritas Polska, w celu długofalowego wsparcia dla Ukrainek i Ukraińców, którzy w wyniku działań wojennych przybyli do Polski.

W działania pomocowe na rzecz uchodźców przybywających z Ukrainy włączyła się cała społeczność Banku i Fundacja Banku Millennium, która uruchomiła specjalną edycję programu grantowego #słuchaMywspieraMy na inicjatywy pracownicze skierowane do uchodźców z Ukrainy.