08.02.2018

Bank Millennium Dźwigaczem Kultury

Bank Millennium został wyróżniony (przez Krakowskie Biuro Festiwalowe) za mecenat nad festiwalem Sacrum Profanum, który wspiera nieprzerwanie od 2012 roku.

— Wierzymy w dobre i trwałe partnerstwo świata biznesu i kultury. Potrzebujemy siebie wzajemnie i taka relacja może być owocna i satysfakcjonująca dla obu stron. Bank Millennium kocha kulturę i niezmiennie wspiera wydarzenia kulturalne blisko trzy dekady — mówi Iwona Jarzębska, dyrektor Departamentu Public relations Banku Millennium. — W kulturze, podobnie jak w biznesie, bank poszukuje projektów innowacyjnych, nieszablonowych, wybitnych. Jakość i innowacyjność są naszą pasją i te cechy widzimy i doceniamy u naszego partnera — Krakowskiego Biura Festiwalowego. Utożsamianie banku ze sponsorowaną imprezą przynosi przede wszystkim korzyści wizerunkowe, takie jak wzajemne budowanie marki i wykorzystywanie instrumentów promocji, wspólne dotarcie do klientów i odbiorców oraz budowanie ich zaangażowania — dodaje.

Dźwigacze Kultury są przyznawane przez Krakowskie Biuro Festiwalowe od sześciu lat. KBF nagradza i wyróżnienia firmy, które dzięki swojemu wsparciu wspierają proces tworzenia życia kulturalnego Krakowa i przyczyniają się do budowania pozytywnego wizerunku miasta. Bank Millennium już po raz trzeci został Dźwigaczem Kultury za swoją działalność na rzecz kultury. Wyróżnienie w imieniu Banku Millennium odebrała Iwona Jarzębska, dyrektor Departamentu Public relations.

— Z Bankiem Millennium i Fundacją Banku Millennium współpracujemy już od 2012 roku. Zgodnie uważamy, że kultura jest fundamentem społeczeństwa i przyczynia się do jego rozwoju. Poziom zadowolenia z życia, wskaźnik makroekonomiczny opracowany przez Adriana White’a z Uniwersytetu Leicester, w dużej mierze zależy od uczestnictwa w życiu kulturalnych i wydarzeniach, takich jak koncerty. Jako Krakowskie Biuro Festiwalowe razem z Bankiem Millennium współtworzymy Festiwal Sacrum Profanum, który przedstawia muzykę współczesną, eksperymentalną, elektroniczną, ewoluuje wraz z naszą publicznością, a także kształtuje trendy. Jestem przekonana, że wzajemne zrozumienie naszych potrzeb, daje nam możliwość współpracy, która będzie trwać jeszcze przez wiele kolejnych lat, co docenia zarówno nasz zespół, jak i goście organizowanych przez nas wydarzeń. To dlatego postanowiliśmy wyróżnić naszego partnera nagrodą dla firm i instytucji, które wnoszą znaczący wkład w rozwój kultury, a co za tym idzie, także społeczeństwa— powiedziała Izabela Helbin, Dyrektor Krakowskiego Biura Festiwalowego.

Bank Millennium jest kulturalnie zaangażowany prawie trzy dekady. Równolegle do działalności biznesowej wspiera przedsięwzięcia kulturalne o zasięgu ogólnopolskim, ale i lokalnym. Jest mecenasem kultury 360°, ponieważ promuje sztukę w niemal wszystkich jej formach, m.in.: film, muzykę, malarstwo, rzeźbę, teatr, fotografię, literaturę i performance. Bank Millennium sięga po kulturę niszową i popularną. Stawia na długofalową współpracę opartą na partnerskich zasadach. Od 13 lat jest partnerem, a od 2 lat sponsorem tytularnym największego w Europie festiwalu filmu dokumentalnego Millennium Docs Against Gravity. Przez 17 lat fundował nagrodę dla wybitnych twórców kultury „Złote Berło”. 11 lat był mecenasem „Pereł Millennium” ― wspólnego programu Banku i TVP, którego celem była produkcja, promocja i prezentacja na antenie TVP wydarzeń artystycznych z kręgu kultury wysokiej. Od 15 lat sponsoruje Międzynarodowy Festiwal Jazzu Tradycyjnego Old Jazz Meeting „Złota Tarka”. Od 5 lat związany jest z Gdańskim Festiwalem Muzycznym; od 5 lat z Bella Skyway Festival. Przez 7 lat był związany z Festiwalem „Dwa Teatry”, wspierał także Festiwal Mozartowski w Warszawskiej Operze Kameralnej i wiele innych.