09.05.2023

Bank Millennium drugi w rankingu Najlepsi Pracodawcy Polska 2023 w kategorii „Banki i usługi finansowe”

Bank Millennium ponownie zajął drugie miejsce w rankingu najlepszych pracodawców bankowości i usług finansowych oraz 32 wśród wszystkich firm ujętych w 3. edycji rankingu Najlepsi Pracodawcy Polska 2023 przygotowanym przez Forbes Polska i firmę Statista.

- Zajęcie 2 miejsca w zestawieniu najlepszych pracodawców w sektorze bankowym i to trzeci rok z rzędu, jest dla nas ogromnym wyróżnieniem. Siłą naszej organizacji są ludzie. Zatrudniamy 6800 osób. Razem tworzymy społeczność, która jest najważniejszym aktywem banku. Robimy wszystko, by każdy pracownik czuł się dobrze i żebyśmy razem tworzyli firmę otwartą na różne punkty widzenia. Tylko taka firma jest w stanie wypracować niestandardowe rozwiązania i lepiej rozumieć klientów. Oczywiście bardzo się cieszę z wysokiego miejsca w rankingu zwłaszcza, że powstał na podstawie opinii i rekomendacji własnych pracowników. Jest to potwierdzenie, że jako pracodawca idziemy w dobrym kierunku - powiedział Jacek Chmielewski, dyrektor Departamentu Kadr Banku Millennium.

Poland’s Best Employers 2023/Najlepsi Pracodawcy Polska 2023 to zestawienie 300 działających w Polsce firm, których wybitne osiągnięcia w zakresie HR uhonorowane zostały tytułem najlepszego pracodawcy. Jak napisał Paweł Zielewski, Redaktor Naczelny miesięcznika Forbes, jest to przewodnik po firmach, które dają o wiele więcej, niż obiecują... Podstawą badania była lista około 1900 pracodawców zatrudniających na terenie Polski co najmniej 250 pracowników. Listę tę zespół Statisty sporządził na podstawie obszernej analizy m.in. czasopism specjalistycznych oraz informacji udostępnianych przez stowarzyszenia branżowe czy instytucje badań gospodarczych.

Ranking sporządzono według autorskiej metody firmy Statista i Forbes, zakładającej ocenę podmiotów na, ogólnie opisanej, zasadzie rekomendacji wzajemnych peer-to-peer. Podstawą przyznania wyróżnienia były rekomendacje bezpośrednie - respondenci wypełniali internetowy kwestionariusz, wskazując prawdopodobieństwo, z jakim poleciliby swojego pracodawcę znajomemu lub członkowi rodziny w skali od 0 do 10. Badanie zostało przeprowadzone jesienią 2022 roku, podczas niego zebrano 190 tysięcy indywidualnych ocen pracowników. Ocenili oni swoich pracodawców w anonimowej ankiecie, dzięki czemu zbadana została rzeczywista jakość oferowanych miejsc pracy - a nie wyłącznie sukces przeprowadzanych kampanii employer brandingowych.